Parameters
Înălțimea plantei | 120 cm |
Toleranță la îngheț | -3°C |
Habitat | Napos |
Descriere
Csirimojó 'Annona cherimola' - copac.
Cerișoara (Annona cherimola) este un arbore din ordinul Magnoliales, din familia Annonaceae, cu fructe delicioase. Alte denumiri: cherimoya, cherimoya, mărul cu scorțișoară sau cherimoya annona.
Tratament.
Arbore veșnic verde, cu creștere rapidă, cu frunziș dens, trunchi drept, cu ramificații joase, de obicei înalt de 5-9 metri. Frunzele sale sunt ovale, de culoare verde închis, ușor păroase, cu spinare catifelată, lungi de 7,5-15 cm și late de 3,8-8,9 cm. Florile sunt parfumate, cresc singure sau în grupuri de până la două sau trei, fiind formate din 3 petale exterioare, mai mari, de culoare verzuie și 3 petale interioare, mai mici, de culoare roz. .
Fructele rotunjite, ușor în formă de inimă, au o lungime de 10-20 cm și o lățime de până la 10 cm, cântărind 150-500 de grame, dar se găsesc și fructe mai mari de atât, de până la 2,7 kg. Pielea este netedă sau solzoasă, interiorul este albicios, iar pulpa este dulce, ușor acidă și gustoasă. Conține numeroase semințe tari, asemănătoare cu boabele de fasole, de culoare maro sau neagră, de 1-2 cm..
Habitat natural.
Repartiția principală este Columbia și Ecuador, dar se găsește, de asemenea, până în sud, în Chile, până în nord, în Mexic, și în statul Florida. Preferă climatele subtropicale cu zile lungi și nu este răspândită în zonele joase. În Columbia și Ecuador, se găsește mai ales la altitudini cuprinse între 1.400 și 2.000 m deasupra nivelului mării, iar în Guatemala între 1.200 și 2.500 m (se simte cel mai bine între 1.200 și 1.800 și 2.500 m), dar în regiunea Mexico Valley din Ciudad de Mexico, de exemplu, nu supraviețuiește din cauza temperaturilor relativ scăzute: nu tolerează înghețuri de peste -3°C..
Istoria cultivării sale.
Fructul este cunoscut încă din cele mai vechi timpuri în nord-vestul Americii de Sud, primele semințe ajungând în Mexic în 1629, unde a rămas popular de atunci, dar în această perioadă a fost cultivat și în alte țări din America Centrală și Peru. A ajuns în Spania în 1757, dar a fost cultivat doar în grădinile de țară până la jumătatea secolului al XX-lea, când au apărut primele plantații europene în Granada, în munții Sierra Nevada, înlocuind portocalii care fuseseră nimiciți de o epidemie. În 1953, 106 hectare erau deja cultivate. În 1785, planta a fost introdusă în Jamaica, în 1790 în Hawaii, iar în 1797 a apărut în provincia italiană Reggio Calabria..
În 1871, a început cultivarea în Statele Unite continentale, iar din 1878 s-a încercat introducerea ei în Singapore, dar nu a putut tolera climatul tropical. În 1880 a fost introdusă în India și Sri Lanka, unde este cultivată în prezent în cantități mici. În 1897 a fost introdusă în Madeira, iar apoi în multe țări din Africa de Nord..
Utilizare
Fructele sunt gustoase ca atare, dar fructele necoapte trebuie să fie coapte câteva zile. De cele mai multe ori, atunci când sunt coapte și moi, interiorul se scoate cu o lingură, iar în Mexic se stropesc câteva picături de suc de lămâie deasupra. Odată ce i se scot semințele, este excelent în salatele de fructe, dar poate fi folosit și pentru a face înghețată, jeleu sau alte dulciuri. În Columbia, sucul se stoarce și se adaugă lămâie pentru a face o băutură răcoritoare. Deoarece fructul conține zahăr, acesta poate fi fermentat și pentru a face băuturi alcoolice..
Semințele sunt zdrobite și folosite ca insecticid. Sucul care conține semințe zdrobite poate provoca leziuni vizuale dacă intră în contact cu ochii!.
Floarea sigilată este folosită și în Jamaica pentru a parfuma tutunul..
Mai multe informații.
Imaginea produsului prezintă un posibil exemplu de dezvoltare a plantei. Vă rugăm să consultați informațiile furnizate în descrierea produsului.
. Disponibilitatea produsului poate varia față de informațiile furnizate în informațiile de livrare din magazin!.