Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Citrusok teleltetése során fellépő gondok

Citrus és Pálma Kft.
20.02.2023 16:27:07
Citrusok teleltetése során fellépő gondok
Betegségek és kártevők, a betegségek tünetei és okai

Betegségek és kártevők

Pajzstetvek: akkor válik rendkívül kellemetlenné a tetvek jelenléte, ha a leveleken hagyott ragacsos váladékukon (az úgynevezett mézharmaton) megtelepszik a korompenész nevű gomba, és elcsúfítja a leveleket, hajtásokat és a gyümölcsöket.


Korompenész megjelenése citruson

Meztelen csigák: e kártevők a kertből tévednek át a citrusokra. A növényt jól helybenhagyják, zöld részeit megrágják, s emiatt az visszamarad a fejlődésben.

Gombásodás: a gombás fertőzések leggyakrabban magas páratartalom mellett, a hűvös télikertben lépnek fel. A legnagyobb veszélyt a virágokra jelentik, amelyeket a szürkepenész károsít. A dugványozással szaporított citrusok vékononyabb hajtásait könnyen megfertőzi a fuzárium gomba. Ha a betegség megjelenése után nem védekezünk azonnal vegyszeres kezeléssel, szobacitrusunk rövidesen elpusztul. A gombásodás ellen leginkább a megelőzés hatásos: szellőztessünk gyakran és tartsuk szárazon a növény talajának felszínét.

Pangóvíz: a cserepekben felhalmozódo felesleges nedvesség meggátolja a gyökérzet kellő szellőzését. A hűvös helyen teleltetett citrusok gyökerei pillanatok alatt gyökérrodhadás áldozatául esnek, s a növény ezt általában nem éli túl.

A betegségek tünetei és okai

Sárga levelek: a tél folyamán sárgulú levelek általában a nyomelemek (pl. vas és magnézium) hiányárra, vagy túlzottan nedves és hűvös termőtalajra utalnak. A sárgulás azonban a gyökérzet sérülésének is lehet következménye. A nyomelem-hiányt a növény fejlődése kezdetén adagolt komplex műtrágyával lehet orvosolni.

Hulló levelek: a lombozat csökkenése általában nem árt a citrusnövénynek. A jelenésg lehet a teleltetés nehéz körülményeire utaló jel; a citrusok ugyanis nem kedvelik a túlzottan száraz környezetet, a nyirkos és hideg talajt, valamint a fényszegény termőhelyet.

Hajtásokra száradó levelek: ez a tünet vészjelzés. A száraz leveleket hordozó hajtások és ágak elhalnak. Az előrehaladott állapotú fuzáriumos fertőzés éppúgy lehet a kiváltó ok, mint az elfagyás, a telejs kiszáradás, vagy a műtrágyák túladagolása.

 

forrás: Citruskert teraszon és balkonon - Peter Klock

Etichete legate de conținut: mind növénygondozás