Parameters
Înălțimea plantei | 140 cm |
Toleranță la îngheț | -20°C |
Habitat | Félárnyékos |
Tipul de sol | acid (turbă) |
Cerințe nutritive | foarte pretențios în ceea ce privește nutrienții |
Cerința de apă | cerere mare de apă |
Plantă de foioase? | da |
Descriere
Kiwi Hayward - femei.
Actinidia chinensis 'Hayward'.
Nativă la marginea pădurii tropicale chinezești, de-a lungul malurilor râului Yangtze. Aparține familiei actinidia. După Noua Zeelandă, a apărut și în Europa..
Caracteristicile arborelui.
.
.
Cu tulpinile sale târâtoare și lăstarii răsuciți, poate acoperi suprafețe mari. Lăstarii săi dezvoltă frunze rotunjite, în formă de inimă. Extremitățile lăstarilor și frunzele sunt acoperite cu fire de păr de culoare roșu-ruginie. Exemplarele mature ajung la 8-10 m înălțime. Plantă cu frunze caduce. Florile sunt albe, cu diametrul de 1-1,5 cm. Florile se deschid la începutul verii și se transformă în fructe cilindrice ovoidale de 6-10 cm lungime, cu părul brun, toamna. Este o plantă dioică. Pentru polenizare, trebuie să fie plantați indivizi masculi și femele. Ca și strugurii, se cultivă pe un cordon. Unul dintre cele mai delicioase fructe. Pulpa sa este suculentă, dulce și parfumată. Fructele sale au o valoare deosebită - au un conținut de vitamina C de 10 ori mai mare decât cel al merelor. Fructul recoltat se folosește ca post-maturare..
Înflorirea începe spre sfârșitul lunii mai. În această perioadă, pulverizați plantele cu un produs de combatere a moniliozei pentru o mai bună fixare a culturii. Este o plantă pretențioasă la apă, iar lipsa apei poate reduce dimensiunea și caracteristicile fructelor și slăbește rezistența plantei.
. O plantă de sex masculin polenizează 8 plante de sex feminin. 'Hayvard' este un soi cu fructe mari, cu gust plăcut și abundent. 'Tomori' este un soi polenizator care are nevoie doar de un singur polenizator pentru a poleniza.
. O plantă polenizatoare este suficientă pentru a poleniza până la 6-8 fructe, de obicei 7-8 fructe per polenizator într-o plantație. Este important să nu se planteze plante individuale la o distanță mai mare de 2-2,5 m între ele. Dacă li se acordă mai puțin spațiu, nu vor avea suficient loc pentru vegetația normală. Se recomandă plantarea răsadurilor în rând pentru a facilita stabilirea ulterioară a unui sistem de susținere. Cel mai bun moment pentru plantare este primăvara, dar numai atunci când nu se mai așteaptă înghețuri, dacă planta a fost deja răsărită. De asemenea, este posibilă plantarea la sfârșitul toamnei, dar este esențial să se acopere planta cu pământ la o înălțime de aproximativ 20 cm, deoarece scoarța de pe tulpina fragedă poate fi crăpată de gerul puternic deasupra solului, ceea ce, împreună cu apa care stagnează în jurul sistemului radicular, poate provoca cu ușurință boli fungice..
O modalitate bună de a continua să protejezi partea cea mai joasă a trunchiului în anii care au mai rămas este să înfășori peste trunchi o țesătură sintetică, de preferință hidrofugă, de aproximativ 40 cm înălțime. Contrar concepțiilor greșite menționate mai sus, acoperirea plantei în orice alt mod este atât inutilă, cât și periculoasă! Este cu siguranță avantajos să poți planta kiwi într-o poziție adăpostită. Vânturile puternice din primăvară sau de la începutul verii pot rupe adesea lăstarii tineri. Trebuie avut în vedere faptul că kiwi dezvoltă un frunziș atât de dens încât chiar și iarba de dedesubt este tăiată la umbră. Într-o plantație, se va descurca singur cu plivitul. Sub el nu pot fi ținute alte plante..
Contrazicând zvonurile, kiwi nu este deosebit de iubitor de soare, ci mai degrabă de umbră, iar umbra parțială este deosebit de benefică. Acest lucru infirmă, de asemenea, în mod empiric, numeroasele interpretări și dezinformări eronate, conform cărora persoanele neexperimentate compară kiwi cu strugurii de masă cu coacere târzie, care necesită multă căldură, deși aceștia nu numai că sunt pretențioși din punct de vedere climatic, dar au și o metodă de cultivare și de tăiere fundamental diferită. Kiwi nu are cerințe speciale în ceea ce privește solul, dar, în general, preferă solurile care sunt mai acide sau ușor acide din punct de vedere chimic. În ceea ce privește calitatea solului, sunt de preferat zonele adânci, bine drenate, dar nu înecate de apă. .
Crește bine și pe soluri nisipoase, cu o bună gestionare a apei. Nu îi place varul, dar îl tolerează într-o oarecare măsură dacă solul nu este excesiv de calcaros. În condiții normale, nu are nevoie de balsamuri de sol din fier sau de îngrășăminte foliare. Simptomele clorotice de îngălbenire a frunzelor apar pe solurile cu un conținut foarte ridicat de calcar. În general, se dezvoltă bine pe marea majoritate a solurilor din Ungaria și în mod satisfăcător în alte părți ale solului nostru, doar solurile prea calcaroase, adică câteva procente din Ungaria, punând probleme serioase pentru cultivare. Îmbunătățirea solului poate fi efectuată la nivel de hobby în cazul unei chimii slabe a solului, cea mai bună metodă fiind împrăștierea regulată de turbă acidă pe o rază de doi metri de la trunchi: întrucât diametrul sistemului radicular al unei plante adulte în soluri cu textură medie poate ajunge la patru metri, orice intervenție de îmbunătățire a calității solului poate fi eficientă pe această rază..
Turba poate fi, de asemenea, rotită în sol la plantare, de preferință în această măsură, pe o suprafață mai mare decât în adâncime. Nu este o idee bună să se schimbe solul direct în jurul plantei ca starter, deoarece imediat ce rădăcinile au pătruns în solul care a fost schimbat la optim, ele pătrund mai puțin în solul mai sărac, se încurcă și dezvoltarea plantei este blocată. Gaura de plantare trebuie să aibă aceeași dimensiune ca și pentru alte culturi pomicole, dar puțin mai largă. Planta este recunoscătoare pentru reaprovizionarea cu substanțe nutritive, în special în plantațiile cu cerințe ridicate de K și P, iar împrăștierea de îngrășăminte organice poate fi o soluție potrivită. Excesul de N poate provoca o vegetație excesivă și o producție redusă de fructe. În condiții de cultură hobby, este posibil ca fertilizarea să nu fie necesară pentru a evita aplicarea excesivă necontrolată de nutrienți. Supradozarea unui singur element poate duce la boli de carență..
.
Kinevelés.
.
.
După ce ne-am plantat plantele, trebuie să ne concentrăm pe creșterea răsadurilor în primul an. Nu este necesar să construim sistemul de susținere finală în prima etapă. În primăvară, ar trebui să tăiem planta la o înălțime de aproximativ 20-30 cm deasupra unui mugure viguros cu aspect promițător. Lăstarul puternic care apare din acesta va fi folosit pentru a forma viitorul trunchi. Prin urmare, pentru primul an, creșteți numai pe verticală. Pentru a face acest lucru, avem nevoie de un țăruș temporar, foarte lung, drept, de 4-5 metri, de-a lungul căruia trebuie să creștem plantele pe un trunchi cât mai înalt. Acestea sunt condițiile optime pentru prima fază de dezvoltare, primul pas pentru ca planta să devină foarte repede matură și productivă..
Este indicat să lăsăm mai multe tulpini. Cel mult, puteți avea două (dar niciodată mai multe) dacă formați două brațe de schelet opuse pentru a umple spalierul în două direcții și nu ramificați o tulpină în două direcții, ci creșteți două tulpini (gemene) din același trunchi. Prin atașarea continuă la țăruș, trebuie să ne asigurăm că vârful trunchiului este întotdeauna drept. Aveți grijă ca lăstarul să nu se răsucească pe țăruș. Dacă aceste condiții nu sunt asigurate și capătul plantei este îndoit, aceasta va crește o ramificație subțire asemănătoare cu o viță de vie de fasole, iar dezvoltarea sa va fi împiedicată. Același lucru se întâmplă și dacă planta este legată în formă de cordon de viță de vie, aceasta va crește mai multe tulpini, asemănătoare cu o zmeură, și nu va produce niciodată un fruct.
Desenarea sistemului de susținere.
Kiwi își dă fructele pe tulpini orizontale, de un an. Din acest motiv, nu poate fi atârnat pe un perete. Principalul obiectiv în amenajarea zonei de creștere este de a oferi cât mai multe tulpini într-o poziție manevrabilă, cu cât mai multe tulpini puternice, care să stea pe orizontală. Aceste cerințe sunt îndeplinite cel mai bine de spalierul în formă de umbrelă, cunoscut în Italia sub numele de "pergoletta". Acesta este singurul mod rațional de cultivare a Hayward, de fapt, este schița conceptului. Orice altă formă în afară de aceasta poate fi funcțională dacă este alcătuită din astfel de părți elementare. Pentru a forma coroana, se formează mai întâi un braț schelet prin îndoirea în unghiuri drepte a ramurii, crescută vertical în primul an, la o înălțime de 1,80-2 m, și prinderea acesteia de o sârmă..
Acest lucru se poate face în anul de creștere, la începutul lunii august, sau în anul următor, dacă este necesar. În anul următor acestei operațiuni, lăstarii orizontali care ies din acest schelet vor fi purtătorii primei recolte. Pentru a menține tulpinile orizontale, se obișnuiește să se monteze bretele transversale care să țină firele laterale pe stâlpii de susținere la o înălțime de 1,80-2 m. Desigur, este posibil să se devieze de la schema de plantare din fabrică în funcție de imaginația fiecăruia sau de posibilitățile terenului, dar este important ca modificarea să fie de așa natură încât principiile de bază ale cultivării să fie puse în aplicare în același mod ca în versiunea inițială. O schiță a sistemului de cultivare și de susținere este prezentată în figurile alăturate!.
Model.
Unul dintre principalele motive ale eșecului de răsărire este tăierea trestiilor la butuci scurți, ceea ce poate determina cultivatorul să facă greșeala iremediabilă de a elimina toți gândacii de cultură posibili. Tăierea la vârf scurt, obișnuită la struguri, nu ar trebui să fie folosită pentru kiwi, deoarece florile se diferențiază în ultima treime a mugurilor mixți, poziționați orizontal, din anul precedent, departe de mugurii 5 și 6, la soiul Hayward. Primii câțiva muguri sunt infertili, sau muguri orbi, ceea ce înseamnă că tăierea până la câțiva muguri echivalează cu îndepărtarea tuturor fructelor. Din nefericire, mulți fac această greșeală urmând trista concepție greșită, propagată de literatura disponibilă în limba maghiară, conform căreia "tăierea se face la fel ca la vița de vie"..
Aceste intervenții inițiale atât de drastice, urmate de altele ulterioare similare, au ca rezultat, pe măsură ce trec anii, o plantă tot mai mult forțată la o vegetativitate excesivă, în care nu mai cresc trestii, ci vlăstare, cu potențiale părți fructifere deja ieșite din matcă și cu părți ale plantei imposibil de gestionat, care sunt îndepărtate cu forța. Astfel, posibilitatea de fructificare la astfel de kiwi tăiați necorespunzător devine din ce în ce mai îndepărtată. Iar proprietarul de kiwi astfel indus în eroare se întreabă de ce "fata" nu vrea să producă, când "băiatul" înflorește mereu. Varietatea masculină "Tomuri" produce și ea flori pe știuleți scurți, la fel ca și unele varietăți feminine care nu se găsesc decât foarte rar pe piață. Prin urmare, tăierea kiwi este o simplă chestiune de rărire și de selectare a lăstarilor. Partea principală a gestionării culturii constă în înlocuirea tulpinilor tăiate cu tulpini anuale. Kiwi se pricepe foarte bine la acest lucru, deoarece de cele mai multe ori de la baza tulpinilor tăiate răsar tulpinile anuale..
Poate fi înlocuit cu ușurință de către grădinarul mai puțin experimentat. Un alt considerent important este să lăsați unul sau doi știuleți de cereale în pozițiile corecte pe ramurile scheletului, în vederea pregătirii pentru apariția noilor trestii, pentru a umple eventualele goluri. Pe lângă trestiile de rod viguroase și lăstarii proaspeți care ies din ele, pot exista și câteva țepușe vizibile "puternic ciorchine" care vor produce o recoltă, așa că, dacă acestea sunt prezente, nu trebuie "curățate" de pe plantă. În cazul în care, în anul precedent, din mugurii mai îndepărtați ai trestiilor anuale au răsărit trestii sau țepi mai scurți, aceștia pot produce o recoltă din primii muguri. De asemenea, priza poate fi proiectată pentru a oferi staminele un spațiu mai mic, deoarece acest lucru nu necesită neapărat tulpini lungi pentru a diferenția mugurii mixți de înflorire..
Colectarea.
Primul moment pentru a culege kiwi este, de obicei, determinat de primele înghețuri puternice. Kiwi nu este copt în momentul culesului, fiind un fruct post-matur. Dacă este depozitat într-un loc rece, se păstrează luni de zile, dar dacă este depozitat în interior, lângă mere, se poate coace în câteva zile datorită etilenei eliberate de măr. Poate fi consumat atunci când are o textură asemănătoare cu cea a piersicilor coapte..
Îngrijire suplimentară.
.
Kiwi, deși este relativ timpuriu, are o înflorire târzie, înflorind la jumătatea sau la sfârșitul lunii mai. Tunderea de primăvară trebuie făcută înainte de răsărire, la începutul primăverii până la sfârșitul iernii. Polenizarea mixtă prin vânt și insecte, marea majoritate a florilor care apar pe planta femelă, aproape toate dau rod. Planta are o capacitate portantă aproape nelimitată și nu are nevoie de nicio tăiere de cultură. Kiwi nu necesită pulverizare, dar cei care nu știu acest lucru fac adesea greșeala de a o stropi cu alte produse din fructe, crezând că nu va face niciun rău. Dar bineînțeles că dăunează! Unele ingrediente active pot provoca simptome care par a fi cloroză. De asemenea, este foarte sensibil la erbicide, așa că evitați să îl pulverizați în apropiere. Kiwi este o plantă longevivă, deși poate fi pusă în producție încă din al treilea an, atingând capacitatea deplină de fructificare în jurul vârstei de 10 ani..
O singură viță de vie poate produce până la un hectar în această perioadă. De obicei, nu există dăunători sau boli, iar infecțiile virale sau fungice sunt foarte rare în plantații. Cu toate acestea, există o problemă serioasă cu dăunătorii de gândaci trecători. Aceștia au o predilecție pentru mestecarea rădăcinilor de kiwi. Acest lucru poate întârzia foarte mult planta în dezvoltarea sa. Aceștia pot fi controlați cu dezinfectanți de sol pulverizați primăvara. În zonele cu precipitații anuale de 500-800 mm, se folosește de obicei irigarea prin picurare la nivel de plantare pentru obținerea unor producții bune, deci este o cultură care necesită multă apă, dar în grădinile noastre de acasă, pe un sol mai compact, poate fi cultivat cu puțină sau deloc irigare într-un an mediu. Precipitațiile slabe din timpul verii au un efect negativ asupra formării mugurilor de flori în anul următor. Sistemul radicular este superficial, se întinde pe o rază de 2 m, dar se întinde mult mai adânc în cazul unei udări mai puțin regulate..
Alte informații.
Imaginea produsului prezintă un posibil exemplu de dezvoltare a plantei. Vă rugăm să țineți cont de informațiile furnizate în descrierea produsului.
. Disponibilitatea produsului poate varia față de informațiile furnizate în informațiile de livrare din magazin!.
Recenzii
Érződött,hogy szívvel lélekkel készítették össze.Csak ajánlani tudom mindenkinek!
Mindenkinek tudom ajánlani aki erős , egészséges növényt akar .
Mindenkinek tudom ajánlani aki erős , egészséges növényt akar .
Gyorsan megkaptuk.
Segítőkész volt a hölgy, bátran ajánlom!
Köszönöm :) 2 gyönyörű kivi növényt kaptam.Szuper csomagolva.Egy levél sem törött vagy gyűrött.Minden gond nélkül ment.Köszönöm szépen a gyönyörű kiviket.Szuper az ára.Nem túlárazott mint szlovákul e-boltok.
Nagyon szépen zöldellő kiwit kaptam köszönöm szépen.