Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Calamondin - hibridnarancs fa

Kiszerelés
28,97 EUR
Cant:db
Stoc: Előrendelhető
Data așteptată pentru livrare: 11 Decembrie 2023
Calamondin - hibridnarancs fa magas törzsre oltott,  fóliakonténerben, 110-140 cm magasságú méretben megvásárolható kertészet webshopunkban.
Fără rating

Parameters

Înălțimea plantei 110-140 cm
Habitat Napos

Descriere

Calamondin - hibridnarancs fa


A Calamondint leginkább díszértéke, kevésbé gyümölcse miatt tartják, bár termése ehető, és a Fülöp-szigeteken üvegben forgalmazzák a levét.

Fa jellemzői


Temérdek tudományos néven fut, szinonim nevei: Citrus madurensis auct.; Citrus microcarpa Bunge; Citrus mitis Blanco; X Citrofortunella mitis (Blanco) J. W. Ingram & H. E. Moore. Ezeket azért érdemes megismerni, hogy tudd, ugyanarról a fajról van szó minden esetben. Valójában termesztett, hibrid faj, Kínából. A citrus nemzetségbe tartozó mandarin narancs (Citrus reticulata Blanco var. austera) és a Fortunella nemzetségbe tartozó kumkvat (Fortunella margarita) hibridjének tekintik. Kínából terjedt el Indonéziában és a Fülöp-szigeteken. Vadon terem Indiában, Dél-Ázsiában és Malajziában is.

2-7,5 méter magas fa, már a talajhoz közel elágazik, különösen mélyre hatoló főgyökereszt fejleszt. Szór állású, aromás illatú, bőrnemű örökzöld levelei sötétzöldek, fényesek. Illatos virágai 5 fehér sziromlevelet viselnek, a virágkocsányon egyesével vagy kettesével-hármasával fejlődnek. Kerekded vagy hosszúkás terméseinek héja narancsvörös, olajtartókba gazdag. A héj könnyen eltávolítható, a termés éretten édes. A termés 6-10 gerezdből áll, savas, leveses, apró magvú vagy mag nélküli.

A Calamondin gondozása


Legalább 4 óra közvetlen napfényt igényel. Forgatással megakadályozhatod, hogy a fény irányába elhajoljon. Két öntözés között hagyd a talaját kiszáradni. Meleg nyarakon finom permetezheted a lombját.

A felnyurgulást elkerülendő a frissen előtörő hajtásokat ajánlott tavasszal visszavágni. Csak akkor virágzik, ha viszonylag szűk hely áll rendelkezésre, ezért nem kell sietni az átültetésével. 3-4 éves koráig 15 cm átmérőjű cserépben nevelheted. Majd ültesd át egy 20 cm átmérőjű edénybe.

A virágokat magad is beporozhatod ecsettel termésérlelés céljából.

Hajtás dugványról nyáron szaporíthatod.

Gyümölcs jellemzői


Nálunk egyértelműen dísznövény, de C-vitaminban gazdag gyümölcse fogyasztható, méghozzá a kumkvathoz hasonlóan héjastól.

Gyümölcséből lekvár készülhet. A gyümölcs forrázatát a malájok gyümölcsteaként fogyasztják. Zöld teával fogyasztva meghűléses tünetek kezelésére használható.

Állítólag halra spriccelve megszünteti a jellegzetes hal ízt. kitűnü ízt a húsnak, ha sütés előtt a gyümölcs levélve bespriccelik. Szárított héját cukorral és sóval is fogyasztják chipsként. Illóolajával a citromolajat helyettesítik. 

Egyéb információ


A terméket ábrázoló kép a növény fejlődésének egy lehetséges példáját mutatja be. Kérjük, vegye figyelembe a termékleírásban adott tájékoztatást.
A termék rendelkezésre állása adott esetben eltérhet az áruházban a szállítási információban megjelölt adatoktól!

Forrás

Recenzii

Nu există nicio recenzie pentru acest produs.