Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan ültessnük át citrust?

Citrus és Pálma Kft.
17.01.2023 13:26:53
Hogyan ültessnük át citrust?
Kertészetből vásárolt új citrusnövényünk szakszerű átültetésének leírása.

Átültetés - egyszerűenw

A fiatal citrusnövényeket azért ültetik apró cserepekbe vagy kisebb dézsákba, mert így könnyebben és olcsóbban szállíthatók. Továbbnevelésük azonban ezekben az edényekben nem ajánlatos. A földlabdás növények gyökérzete is hasonló okból visszafogott, kevésbé terjedelmes. Azért is érdemesebb a fiatal, erősen növekvő citrusokat kisebb cserépben nevelni, hogy gyökerük kellően átszője a rendelkezésre álló teret.

Az átültetések során lehetőleg csak kevéssel nagyobb cserepet válasszunk!

Ha az új edény átmérője csak 20%-kal nagyobb az előzőnél, akkor a növény gyökérzete arányosan terjeszkedik tovább az újonnan nyílt térben. Ha a citrus már eleve nagy cserépben van, akkor az átültetés során csak a föld egy részét cseréljük le. Emeljük ki a növényt a cserépből, és a földlabda palástjának külső pár cm-ét egy tompa szerszámmal távolítsuk el. A megtört és lehasadt gyökereket éles késsel metsszük vissza, hogy ezzel új gyökérrészek képződésére serkentsük növényünket.

Ha az edény földjét sűrűn átszőtte a gyökérzet, akkor az év során bármikor átültethetjük. A legkedvezőbb időszak mégis kora tavasszal, február és március tájékán van, amikor a citrus hajtáshozás előtt áll.

Az ültetőedény előkészítése

Ha a citrusnövénynek nem veszünk új dézsát, akkor a használtat alaposan meg kell takarítani. Az új agyagedényeket használatba vétel előtt célszerű többször átnedvesíteni és kiöblíteni, hgoy az esetleg benne maradt sók kimosódjanak. Az agyag pórusai telítődjenek vízzel, így a nedvességet nem a növényünk talajától veszik később el. Az idősebb fadézsákat fertőtleníteni kell a használatbavétel előtt. Bevált módszer a dézsa belső falának néhány másodpercig tartó égetése.

Beültetés az edénybe

Az ültetőedény alján található vízelvezető járatokat fedjük be összetört agyagcseréppel, hogy az ültetőközeg ne mosódhasson ki. Teríthetünk a cserép aljára durva kavicsból, apró kövekből vagy agyagcserépből álló vízelvezető réteget is. Erre rétegezzük aztán a citrusnövény földjét. Ügyeljünk arra, hogy a citrus ugyanolyan mélyen álljon a talajban mint az átültetés előtt, mert különben a gyökérnyakon gombás fertőzések jelentkezhetnek, amelyek károsítják növényünket. A közeget a cserép pereme alatti 1-2 cem magasságig töltsük, mert így könnyebb lesz a későbbi öntözés.

Nagyobb dézsák (10 liter fölött) esetén készíthetünk öntözőjáratot a törzstől kb. 10 cm távolságra, néhány cm mélyre szúrjunk a talajba műanyag csövet amelyen keresztül öntözhetünk. E módszer által a gyökérnyak az öntözés után is száraz marad, amely különösen dugványozással szaporított, érzékeny citrusok esetében nagyon előnyös.

A citrusok szabadföldbe történő kiültetéséről egy korább cikkünkben írtunk.

Etichete legate de conținut: mind növénygondozás