Fructul de clementină, un hibrid de mandarină și portocală, este un fruct citric.
Caracteristici, plantarea și îngrijirea mandarinelor clementine (Citrus × clementina)
Clementina, un hibrid de mandarine și portocale, aparținând familiei citricelor. Acest fruct sudic crește sălbatic în Filipine și în Asia de Sud-Est. Răspândirea sa în Europa datează din secolul al XIX-lea, când a început să fie introdus de la locul său de origine din sudul Chinei. Crește bine la tropice, dar este cultivat în principal în țările estice.Afost cultivat pentru prima dată în Anglia, unde climatul era nepotrivit, înainte de a găsi un mediu ideal în Italia.
Descrierea mandarinei clementine
Planta este un arbore mic, veșnic verde, cu ramuri subțiri și spinoase. Frunzele sunt răspândite pe ramurile spinoase, cu marginile bont dințate, în formă de suliță și de culoare verde închis. Florile de mandarine clementine sunt flori albe, parfumate. Peretele exterior ceros al fructului de portocală este bogat în ulei volatil și are o formă sferică aplatizată. A
partea interioară a fructului este împărțită în cavități prin partiții membranoase care conțin semințele. Semințele au o culoare de la verde deschis la verde-gălbui, adesea cu numeroase striații. Coaja se desprinde ușor, este mai mică decât o portocală și are un gust mai dulce.
Mandarinele clementine se recoltează toamna și se vând în magazinele de fructe în timpul iernii.
Plantarea și îngrijirea mandarinelor clementine
Mandarina clementină este o plantă foarte pretențioasă la soare și la căldură, care nu suportă climatul de iarnă din țara noastră. Poate fi cultivată doar într-un recipient sau înnoptată într-un loc cald. Primăvara, cultivați-o de preferință într-un loc unde nu este expusă la vânturi puternice și are parte de lumină solară constantă. Planta trebuie să primească cel puțin opt ore de lumină solară. Preferă solul ușor acid sau neutru, iar solul trebuie să fie bine drenat. Planta este moderat tolerantă la secetă, dar are nevoie de udare, deoarece crește mai bine cu udare regulată. Ar trebui să fie protejată de apa stătătoare dedesubt. Sezonul de creștere este primăvara și sezonul de înflorire, când trebuie aplicate substanțe nutritive. Atunci când vedem că frunzele plantei încep să se spoiască, planta noastră nu este îngrijită corespunzător.
De asemenea, puteți păstra mandarinele clementine în încăperi călduroase în timpul iernii, unde le puteți oferi lumină și umiditate adecvate. În cazul în care casa nu este potrivită pentru iernat, aceasta va ierna foarte bine în garaj sau în seră, dar va crește bine și în casa scării. În acest caz, udarea trebuie întreruptă și este nevoie doar de o cantitate foarte mică de apă.Pentru a se asigura căplanta crește abundent, are nevoie de o reaprovizionare frecventă și regulată cu substanțe nutritive.
Înmulțirea plantei se poate face prin altoire și, de asemenea, prin butași de jumătate de copac. Soiurile care se coc din semințe pot fi, de asemenea, înmulțite din semințe, cu riscul ca fructele să aibă o valoare gustativă mai mică. Cultivat din semințe, în mod ideal, o recoltă este așteptată abia după patru-cinci ani.
Oplantă înmulțită din altoi va produce mai repede și, în condiții optime, va da fructe după doi sau trei ani.
Boli ale mandarinelor clementine
În verile călduroase, planta este rareori infestată de afide, dar, din păcate, acestea pot apărea uneori, mai ales în condiții de umiditate. Acest lucru poate fi prevenit prin plantarea unor plante cu o aromă puternică pentru a respinge dăunătorii.
Cultivată în condiții de cameră, dacă aerul este foarte uscat și lumina nu este bună, planta va arăta acest lucru prin căderea puternică a frunzelor. Iar dacă mediul este prea umed, va fi infestată cu afide, așa că plantele cultivate în acest mod au nevoie de mai multă atenție și îngrijire.