Dacă răsfoiți raionul de pesticide din centrul de grădinărit local, veți vedea probabil o serie de produse care conțin ulei de neem. Acestea sunt de obicei etichetate ca fiind sigure pentru utilizarea în grădinăritul ecologic, spre deosebire de substanțele chimice sintetice. Utilizarea uleiului de neem poate fi o modalitate ecologică de a scăpa de mulți dăunători din grădină, atât pe plantele de interior, cât și pe cele de exterior. Cu toate acestea, la fel ca toate pesticidele, poate avea efecte dăunătoare dacă este utilizat incorect. În plus, există mai multe tipuri de produse pe bază de ulei de neem, așa că este important să cunoașteți diferențele dintre ele, astfel încât să îl puteți alege pe cel care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră. Iată câteva sfaturi despre cum să folosești uleiul de neem pentru a scăpa în siguranță și eficient de dăunătorii din grădina ta.
Ce este uleiul de neem?
Uleiul de neem, derivat din arborele de neem, a fost folosit de secole pentru a controla dăunătorii și în produsele medicinale și de înfrumusețare. Unele produse pe bază de ulei de neem aflate la vânzare sunt eficiente împotriva ciupercilor care provoacă boli și a insectelor dăunătoare, în timp ce alte insecticide pe bază de neem sunt eficiente împotriva insectelor doar într-un mod subtil. Verificați cu atenție eticheta produsului pentru a vă asigura că obțineți un produs care este eficient pentru problema specifică a dăunătorilor dumneavoastră.
Pesticidele pe bază de ulei de neem pot fi diferite și în ceea ce privește ambalajul în care sunt vândute. Unele produse cu ulei de neem sunt etichetate ca fiind "gata de utilizare" și vin adesea într-o sticlă cu pulverizator pe care o puteți folosi pentru a le aplica. Alte produse pe bază de ulei de neem sunt etichetate "concentrat" și necesită o anumită pregătire înainte de a le putea folosi pe plantele dumneavoastră. Produsele concentrate trebuie amestecate cu o anumită cantitate de apă și lichid de spălat vase obișnuit și apoi turnate într-o sticlă cu pulverizator înainte de aplicare. Urmați cu atenție instrucțiunile de amestecare a produsului. Produsele gata de utilizare sunt rapide și ușor de utilizat; produsele concentrate sunt, de obicei, mai ieftine decât omologii lor "gata de utilizare".
Cum se utilizează uleiul de Neem?
În primul rând, identificați insecta, acarianul sau boala fungică pe care o combateți. Insecticidele sunt etichetate cu dăunătorii împotriva cărora sunt eficiente. Eticheta uleiului de neem indică utilizarea acestuia împotriva dăunătorilor cu corpuri moi, cum ar fi afidele, larvele de gândaci, omizile, făinarea, tripsul, acarienii păianjen și muștele albe.Utilizareauleiului de neem este inutilă împotriva, de exemplu, a gândacilor de dovleac, deoarece produsul nu este eficient împotriva acestor dăunători.
Uleiul de neem acționează prin sufocarea insectelor sau prin întreruperea hrănirii acestora. Pentru a fi eficient, dăunătorul trebuie să fie prezent atunci când uleiul este pulverizat pe plantă. Acoperiți toate părțile plantei atunci când aplicați ulei de neem. Asigurați-vă că pulverizați partea inferioară a frunzelor, unde dăunătorii se pot ascunde și depune ouă.Spredeosebire de multe pesticide, care continuă să acționeze după aplicare, uleiul de neem nu are niciun efect după ce se usucă (este de fapt biodegradabil, descompunându-se rapid în componente inofensive).
Rețineți că uleiul de neem nu face distincție între afide și albine, larve de fluturi sau alte insecte benefice. Nu dăunează păsărilor, dar este toxic pentru pești și alte viețuitoare acvatice. Puteți evita dăunarea insectelor benefice și a habitatelor acvatice dacă aplicați spray-ul cu atenție și urmați toate instrucțiunile de utilizare de pe etichetă.
Unele produse pe bază de ulei de neem ajută, de asemenea, împotriva bolilor fungice, cum ar fi otrăvirea și putregaiul negru. Acestea luptă împotriva ciupercilor prin împiedicarea germinării de noi spori. Utilizarea uleiului de neem nu va scăpa complet de aceste boli, dar poate reduce răspândirea lor suficient de mult pentru ca plantele dumneavoastră să continue să crească.
Ce plante pot fi tratate cu ulei de Neem?
Uleiul de neem poate fi folosit pe toate tipurile de plante, de la plante de apartament și plante cu flori până la legume și ierburi aromatice. Înainte de a trata o plantă cu ulei de neem pentru prima dată, este întotdeauna o idee bună să încercați produsul pe o singură frunză. După o zi, verificați dacă există semne de stres.Îngeneral, este mai bine să evitați utilizarea uleiului de neem pe plantele tinere sau pe transplanturi, deoarece poate arde noii lăstari fragili.
Când ar trebui să folosesc uleiul de neem?
Uleiul de neem trebuie aplicat dimineața devreme sau seara târziu. Insectele benefice sunt de obicei mai puțin active în acest moment și, prin urmare, este mai puțin probabil să intre în contact cu pesticidul. Aplicarea uleiului de neem dimineața devreme sau seara târziu va ajuta, de asemenea, la prevenirea deteriorării frunzelor; căldura ridicată și lumina puternică a soarelui din timpul zilei pot face ca uleiul de neem să ardă țesutul frunzelor.
Puteți folosi uleiul de neem în orice moment al anului când apar probleme cu dăunătorii. Iarna este deosebit de util pentru a controla dăunătorii plantelor de apartament, cum ar fi muștele albe. Vara, puteți folosi uleiul de neem pe plantele de legume și plante aromatice până în ziua recoltării. Asigurați-vă doar că spălați bine culturile înainte de a le consuma.
Uleiul de neem are nevoie de timp pentru a-și face efectul. Poate dura două sau mai multe zile înainte de a observa o reducere a pagubelor sau o reducere a numărului de insecte vii.Esteposibil să fie nevoie să reaplicați produsul de neem la fiecare trei sau patru zile, în special după ploaie, pentru a scăpa complet de dăunătorii vizați.
Întrebări frecvente
Cât de mult ulei de neem ar trebui să aplic la un moment dat?
Trebuie să folosiți suficient ulei de neem (gata de utilizare sau amestecat) pentru a satura toate suprafețele plantei (inclusiv frunzele și tulpinile) și solul din jur. Când aplicați ulei de neem, asigurați-vă că acoperiți partea inferioară a frunzelor (unde mulți dăunători preferă să se grupeze și să își depună ouăle) .
Cât timp durează uscarea uleiului de neem?
Este nevoie de aproximativ 45 de minute până la o oră pentru a se usca după o pulverizare ușoară. Deoarece uleiul de neem are un efect redus după ce se usucă, este posibil să fie necesare aplicații repetate pentru a obține un efect vizibil.
Uleiul de neem poate fi folosit în siguranță în preajma animalelor de companie?
Uleiul de neem nu este dăunător în preajma animalelor de companie și a animalelor de fermă, dar nu trebuie ingerat, deoarece poate provoca oboseală, diaree și vărsături. Uleiul de neem este potențial dăunător pentru pești, amfibieni și alte viețuitoare acvatice, așa că trebuie să aveți grijă atunci când îl folosiți în jurul iazurilor, lacurilor și altor corpuri de apă. De asemenea, uleiul de neem este considerat moderat dăunător pentru albine, fluturi și alte insecte benefice.Pentru ale proteja, evitați pulverizarea în apropierea stupilor cunoscuți și pulverizați numai la asfințit sau foarte devreme dimineața, înainte ca polenizatorii să fie activi.