LEMN DE PORTOCAL DE SÂNGE MORO - PROPRIETĂȚI
Acest soi special este în prezent un simbol al tradiției, al calității și al culturii italiene în întreaga lume.Însudul Italiei este numit și "arancia rossa", unde este cultivat pentru culoarea și calitatea sa.
Citrus sinensis nu este o specie care să apară în mod natural.Pe bazaanalizei genetice, majoritatea experților sunt de acord că este o plantă hibridă, derivată dintr-o încrucișare selectivă între un hibrid de mandarine (Citrus reticulata) și un hibrid de pomelo (Citrus maxima).
Un soi foarte gustos, ușor de decojit. Pulpa este dulce și de culoare roșie.
Ca și alte soiuri de citrice, păstrați în grădină, într-un loc însorit, de primăvara până toamna. Iarna, într-un loc răcoros.
Un pom cu creștere viguroasă, cu ramuri ușor căzute. Frunzele sunt mari, ascuțite și de culoare verde deschis. Florile sunt mari și parfumate, produse de obicei în jumătatea inferioară a coronamentului. Fructul este de mărime medie, cu o coajă de culoare portocalie închisă și cu pulpă la maturitate - foarte gustoasă.
Portocală sângerie "Moro" - C. sinensis "Arancio Moro".
Habitat: expus la sud, ferit de vânt și de curenți de aer.
Are nevoie de soare deplin, evitați soarele fierbinte din sud .
Iernare: 0 - 10 °C (unele soiuri pot tolera temperaturi de până la -5 °C) într-un loc adăpostit .
Udare: în funcție de umiditatea solului, evitați apa stagnantă în solul de ghiveci.
Sol: bine permeabil, ușor acid (pH 5,5 - 6) .
Nutrienți: gunoi de grajd de animale mature (păsări de curte, porumbei) sau îngrășământ complex pentru citrice, din primăvară până în toamnă. Se recomandă păstrarea citricelor în aer liber de primăvara până toamna. Iarna, de preferință între 0 și 10°C. În acest caz, udarea trebuie redusă la minimum până în primăvară! Iernarea la rece în sol umed poate provoca răcirea rădăcinilor, ceea ce poate duce la moartea plantei! Atunci când iernează la temperaturi mai ridicate, peste 15°C, au nevoie de cât mai multă lumină (eventual iluminare suplimentară). Nu le așezați în apropierea unui calorifer sau într-o zonă cu curenți de aer. În acest caz este dificil de determinat cantitatea de apă care trebuie udată, se recomandă metoda repetată mai puțin. Fertilizarea trebuie evitată din toamnă până în primăvară. Este de mare ajutor dacă sunt mutate în locația lor de iarnă în septembrie - evitându-se răceala de seară și facilitându-se aclimatizarea lor la condițiile din încăpere. Căderea frunzelor în această perioadă este aproape inevitabilă (unele soiuri se descurcă mai bine, altele mai puțin bine în condiții de cameră) Dacă planta și-a pierdut frunzele, dar ramurile nu s-au rumenit, nu trebuie să vă faceți griji, va încolți și își va înlocui frunzele în primăvară.
Fructul este o formă sferică caracteristică, regulată, cu puține semințe. Coaja este moderat de groasă, dar ușor de decojit, cu o nuanță roșiatică. Pulpa de culoare roșu închis este moale, cu o textură fină. Fructul are o aromă bogată și parfumată, cu un bun echilibru între aciditate și zahăr.
Este popular pentru pulpa sa bogată în antioxidanți. Aceasta ajută la păstrarea tinereții.
TUTORIAL VIDEO
Pentru mai mult conținut video, vizitați canalul nostru YouTube!