Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tüskétlen fekete szeder - Thornfree

Kiszerelés
ghivieci ø 10 cm
7,88 EUR
Stoc: 26 db pe stoc
Data așteptată pentru livrare: 07 Decembrie 2023
Tüskétlen fekete szeder - Thornfree - Rubus fruticosus - 10 cm-es cserépben, 50-60 cm magasságú méretben megvásárolható kertészet webshopunkban.
(1)

Parameters

Înălțimea plantei 50-60 cm
Toleranță la îngheț -23°C
Habitat Napos

Descriere

Tüskétlen fekete szeder - Thornfree


Széles körben ismert növény, melynek bogyóit már régóta gyűjtik. Az erdőszélek, árokpartok elterjedt növénye, azonban a kertekbe csak nehezen fogadták be tüskéi miatt. A nemesítéseknek köszönhetően mára már elfoglalhatta megérdemelt helyét a bogyós-gyümölcsök között és szívesen ültetik a kertekbe a tüske nélküli változatot.

Tulajdonságai


A szeder, bár fagytűrő, a hideg, zord szelektől védett, napos, tápanyagokban gazdag helyeket kedveli. Súlyos és hosszú, akár 4-5 méteres indái miatt érdemes távolabb ültetni a töveket egymástól és megfelelő támrendszerről gondoskodni.

’Thornfree’ egy erőteljes növekedésű, tüskétlen szederfajta. Virágai június közepétől a nyár végéig folyamatosan nyílnak, így a termésérési ideje is elhúzódik júliustól - szeptemberig. 

A ’Thornfree’ egy erőteljes növekedésű, tüskementes szederfajta. Oldalhajtásokat a  sarj alsó részén nevel, mely segítséget jelent a metszési munkák során. A levele a szeder félékre jellemző fűrészes szélű, fényes sötétzöld.

Első fehér virágait június végén bontja és egészen szeptember közepéig virágzik, ebből adódóan a termésérés és betakarítás időszaka is hosszú, július végétől egészen szeptember végéig tart, de jellemzően az első erősebb lehűlés vet véget a szeder szezonnak.

A gyümölcs középnagy vagy nagy, megnyúlt, fényes fekete színű, súlya 4-5 g között alakul. A gyümölcshús kemény, lédús, zamatos kellemesen édes és fanyar. Felhasználható friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt.

Magasság (kifejlett növény): 2-3 m

Sortávolság: 2,5-3 m

Tőtávolság: 1,5-2 m

A növény alkata, életmódja: cserje

Virágzásának ideje: június, július

Érésidő: Július vége - Szeptember eleje

Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, feldolgozás

Növény illata: enyhe illatú

Gyümölcsméret: 4-5 g

Fogyaszthatóság: termése ehető

Egyéb jellemző: egyszerűen gondozható, kártevőkkel szemben ellenálló, levele ősszel színeződik, edénybe ültethetjük

Fényigény: Nagy fényigényű növény, szélvédett, de napos fekvésben fejlődik a legszebben.

Vízigény: Aszályos nyáron öntözni szükséges. Különösen fontos a június–július és az augusztusi csapadék.

Fagyállóság: -23°C

Tápanyagigény: Közepes

Talajigény: Laza, morzsalékos, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag. A talajvíz még átmenetileg sem emelkedhet a gyökérzóna közelébe. Vizes, túl nedves talajokon a szederültetvény a gyökérkárosodás miatt rövidebb életű lesz és a Phytophtora-fertőzés veszélye is megnő. Szárazságtűrőbb, mint a málna, mégis nagyon vízigényes.

Ültetési idő: Szabadgyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Az indák hossza meghaladhatja a három métert, emiatt támrendszer mellett neveljük vagy kerítés mellé telepítsük. A tavaszi metszés során távolítsuk el az oldalhajtásokat és az öreg vesszőket.

Fiatal növény esetén 2-3 vesszőt hagyjunk meg, koros növény esetében meghagyható 5-6 egyéves hajtás, valamint 5-6 kétéves hajtás. A tüskementes szederfajták fagyérzékenyebbek, így esetükben takarás szükséges.

Kártevők, betegségek: szedermozaik, szeder elzinoés betegsége, szeder leptoszfériás betegsége, szeder szeptocitás betegsége, szeder botrioszfériás betegsége, levélfoltosság, talajlakó lárvák, gubacsszúnyog 

Az szüret után az új hajtások számát növényenként 3-5-re kell csökkenteni. Hektáronként 10-15 tonna is lehet a hozama.

Egyéb információ


A terméket ábrázoló kép a növény fejlődésének egy lehetséges példáját mutatja be. Kérjük, vegye figyelembe a termékleírásban adott tájékoztatást.
A termék rendelkezésre állása adott esetben eltérhet az áruházban a szállítási információban megjelölt adatoktól!

Forrás1, Forrás2, Forrás3

Recenzii

5.00
1 de review-uri
(1)
(0)
(0)
(0)
(0)
|
01.11.2023
Egészséges ,szép növényt kaptam.