Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan metsszük a citrusokat?

Citrus és Pálma Kft.
02.09.2023 11:26:25
Hogyan metsszük a citrusokat?
Hogy mutatós és egészséges citrusnövényünk legyen kezdettől fogva metszessel kell alakítanunk, mutatjuk hogyan.

Metszés

A mutatós dézsás növényeket kezdettől fogva metszéssel kell alakítgatni. Bár a dézsás nevelésre szánt citrusnövények metszése rendszerint nem bonyolult feladat, mégis ügyelnünk kell arra, hogy a megfelelő időben történjék. Ha a kellő metszés elmarad, akkor a citrusok úgy növekszenek, ahogyan azt "genetikai programjuk", illetve a környezet befolyásoló tényezői diktálják.

A magára hagyott citrusnövény hosszú hajtásainak csúcsi részén virágok, majd termések fejlődnek. A hajtások a gyümölcsök súlya alatt meghajlanak. A felső oldalán lévő rügyekből erős hajtások törnek elő, amelyek a korona alsó részére árnyékot vetnek.

Előbb-utóbb sűrűn elágazó, apró gyümölcsöket termő és alulról felkopaszodó lesz a természet gondjára bízott növényünk. Ugyan természetes úton történő szaporodására az ilyen növekedés nincs hátrányos hatással, gazdáját azonban nem fogja látványos és ízletes gyümölcsökkel megörvendeztetni. Esztétikai elvárásaink ugyancsak nem teljesülnek.

A sudárhajtás eltávolítása

Egyes fajok a bőséges tápanyagellátás hatására hajlamosak túlzottan erős sudárhajtásokat hozni, amelyek a koronából illetve a bokorból kiemelkedve éktelenkednek a citrusunk felett. Ilyen például a citrom, a cédrát valamint a Hongkong-kumkvát.

Ha a vegetációs időszakban, tehát az erős hajtásnövekedés idején felfigyelünk egy-egy ilyen hajtásra, azonnal metsszük vissza. Ezzel ugyanis elágazódásra késztetjük.

A túlzottan erős hajtások eltávolításával nem szabad megvárni a szokásos tavaszi metszés idejét, mert addigra olyan méreteket ölthet a burjánzása, hogy kivágásával éktelen űrt hagynánk citrusnövényünkben.

Az ablakpárkányon nevelt kalomondin, amely szinte egész évben növekszik, a hajtáscsúcsok visszametszésével tömött kis bokrocskává formálható.

Alakító metszés

Az erős növekedésű vagy a régóta szabadon burjánzó citrusokat gyakorlati és esztétikai okokból is meg kell metszeni. A dézsában nevelt növények ellenkező esetben megcsúnyulnak; ritkás koronájuk előbb-utóbb már nem fér el a teleltető-helyiségben vagy a szobában.

A nagyobb metszési felületeket kenjük be sebkezelő anyaggal, hogy elkerüljük a fertőzéseket és a sebekből előtörő nedvesség felgyülemlését. Az idősebb, kevés emberi beavatkozással fejlődött citrusok lényegesen kevesebb metszéssel is nevelhetők. E növények alakításához elegendő, ha koratavasszal, a kihajtást megelőzően a zavaró ágakat és hajtásokat megkurtítjuk. Ha a vadcitromot szabadföldön termesztjük, gyakorlatilag egyáltalán nem igényel metszést. Csak a korona alakját torzító hajtásokat kell tavasszal tőből eltávolítani.