Citricele comestibile provin în principal din genurile Citrus și Fortunella, precum și din hibrizi ai speciilor înrudite. Acestea pot fi cultivate nu numai în pământ, ci și în ghivece și containere, cu condiția să se țină cont cu atenție de caracteristicile individuale ale speciilor. Speciile care sunt deosebit de potrivite pentru cultivarea în containere sunt cele care înfloresc și produc abundent în recipient, sunt capabile să crească până la dimensiunea lor naturală și produc fructe gustoase. Există, de asemenea, specii care, deși produc flori și fructe, fructele sunt mai mici și de o calitate mai slabă decât cea așteptată.
Pentru cei care fac parte din categoria "începători" a iubitorilor de citrice sau care pur și simplu nu vor să aibă prea multe probleme cu îngrijirea și iernarea, lămâiul sălbatic (Poncirus trifoliata) sau unul dintre hibrizii săi este alegerea potrivită. Aceste plante pot rezista chiar și la înghețuri ușoare de câteva grade și se vor descurca bine iarna, chiar și într-o cameră luminoasă și răcoroasă. Fructele acestor citrice sunt amare-acrișoare și acrișoare .
Calamondinul este un citric care se găsește adesea în florării și pepiniere.Estecunoscut și sub numelede portocală calomondină, deși fructele sale seamănă mai degrabă cu mandarine mici.
Calomondin, calomondin, are o toleranță excelentă la condiții de interior. Fructele sale seamănă cu mandarine mici.
Se caracterizează printr-o înflorire și fructificare foarte timpurie și o creștere slabă. Deoarece calomondin este deosebit de potrivită pentru climatul de interior, poate fi recomandată doar pentru cultivarea în ghivece în interior. Calomondin este de fapt derivat dintr-o încrucișare între o mandarină și un kumquat, și de aceea este numit oficial xCitrofortunella mitis. În acest caz, "x" înaintea numelui indică faptul că planta este un hibrid de specie.
Kumquat (k umquat) este cel mai frecvent cultivat calomondin în horticultură: fructele sale de mărimea unei prune, care sunt fie complet rotunde (kumquat marumi), fie ovale (kumquat nagami), reprezintă o decorație bogată pentru planta care se transformă într-un copac mic. Când fructele sunt coapte, pot fi consumate cu coaja lor dulce. Kumquat-urilepot fi cultivate într-un tufiș bine conturat sau într-un copac cu trunchi grațios.
În funcție de mărimea sa, un singur copac de kumquat poate produce sute sau chiar mii de fructe în fiecare an. Sunt mici, de forma și mărimea unei prune ovale, cu fructe portocalii care cântăresc 2 dkg, care pot fi consumate fără a fi decojite. Pielea lor conține mai mult zahăr, pulpa în sine este acrișoară. Împreună, însă, dau o armonie delicioasă de gust.
Cei care pot oferi vara plantelor lor de citrice un loc adăpostit în aer liber (balcon, terasă, grădină) pot încerca să cultive și portocale "adevărate" (Citrus sinesis), mandarine (Citrus reticulata) și lămâi (Citrus limon). Toate acestea pot fi cultivate în plante specimene foarte aspectuoase.
sursa: Grădină de citrice pe terasă și balcon - Peter Klock