Faceți cunoștință cu căpșunul!
Genul căpșun (Arbutus sp.), care aparține familiei Ericaceae și este originar din Europa de Vest, America de Nord și regiunea mediteraneană, are aproximativ 11 specii.
Căpșunul de vest (Arbutus unedo) este originar din Europa de vest, din bazinul mediteranean, din vestul Franței și din Irlanda. Este un arbust veșnic verde, cu frunze lucioase, asemănătoare cu cele de laur, care crește până la 9 m înălțime și 8 m lățime. Vă puteți bucura de florile sale albe și aspectuoase din noiembrie-decembrie. Deoarece are nevoie de aproximativ 5-12 luni pentru a ajunge la maturitate, planta are adesea atât fructul copt, cât și floarea în același timp. Florile sale albe, într-un ciorchine compact, sunt în formă de clopot, tipice pentru urzică. Boabele, cu diametrul de 15 până la 20 mm, sunt comestibile. Fructele roșii seamănă de la distanță cu căpșunile, de unde și denumirea de căpșun. Dar nu vă lăsați păcăliți de acest lucru în ceea ce privește gustul său. Se spune că fructele, deși dulci, sunt fără gust. Cu toate acestea, atunci când sunt consumate puțin prea coapte, când fructele cad deja sau când fructele sunt de culoare roșie și pielea este înmuiată, mulți consideră că au o aromă tropicală plăcută. Gustul amintește cel mai mult de cel al smochinelor.
Fructul este bogat în polifenoli, vitaminele C și E și carotenoizi. Medicina populară folosește fructul crud pentru efectele sale antiseptice, diuretice și laxative. Descoperirile științifice recente sugerează că ar putea fi luată în considerare și utilizarea sa terapeutică în diabet și hipertensiune ( Sursa: Hum Exp Toxicol. 2010 Oct;29(10):865-71. doi: 10.1177/0960327110362704. Epub 2010 Feb 12.).
Pe piață există mai multe specii de 2-3 metri. Acestea sunt ușor de întreținut fără dificultate. Crește cel mai bine în sol bogat în nutrienți, cu o bună gestionare a apei. Potrivit pentru soare sau umbră parțială. Majoritatea speciilor din acest gen preferă solul fără calcar, dar această specie este tolerantă la calcar! Ceea ce, desigur, nu exclude posibilitatea ca aceasta să prefere solul acid. Este tolerantă la secetă și poate tolera solurile argiloase. Trebuie protejată de curenți de aer atunci când este tânără. Toleranță bună la aerul poluat. Tolerantă la îngheț până la -16°C. Cu toate acestea, în primul an, se recomandă protecția împotriva iernii. Poate fi ținută cu succes ca plantă de recipient. Păstrați-o în grădină de primăvara până toamna și pe o verandă neîncălzită și luminoasă în timpul iernii. Când este mai mare, o puteți planta afară. De asemenea, poate fi plantată ca specimen și arată bine ca bordura în zonele împădurite. Totuși, dacă vreți să dea fructe, cultivați-l ca plantă în ghiveci.
Se înmulțește bine din semințe. Țineți într-o seră sau pe o verandă, semănați semințele din recolta complet coaptă pe suprafața compostului. Păstrați compostul în permanență umed. Vă puteți aștepta la germinare în primăvară. Răsadurile cu creștere lentă trebuie cultivate într-un loc bine aerisit, bine ventilat, la soare strălucitor, dar nu fierbinte. Când răsadurile au o înălțime de aproximativ 30 cm, este bine să le aveți în locul lor permanent. Dar ele pot fi înmulțite și din butași lemnificați de 15-20 cm sau prin altoire. Se recoltează butașii în noiembrie sau decembrie și se plantează într-un pat rece, cu baza caldă. Procesul de înrădăcinare este lent și rezultatul este îndoielnic. Puteți ajuta înrădăcinarea cu pulbere de înrădăcinare.Estenevoie de până la doi ani pentru ca înrădăcinarea să prindă rădăcini.
Soiurile ornamentale sunt mai mici și mai pretențioase. 'Compacta', de exemplu, este un arbust cu aspect compact de numai doi metri. Florile sale sunt albe la început, devenind roz cu timpul. Este potrivit pentru umbra parțială. 'Rubra', cu o înălțime de 60-80 cm, are flori care se deschid puțin mai devreme.Estepotrivit pentru o poziție însorită.
Fructe de căpșuni în bucătărie
Gemuri și compoturi, în unele regiuni mediteraneene și vin (pentru uz casnic). Deasemenea , estebună în prăjituri, iaurt și amestecată cu cereale pentru micul dejun .
Estefolosită și ca colorant alimentar, datorită conținutului de antociani și caroten (Sursa: http://forestry.oxfordjournals.org)
Dulceață de căpșuni
Ingrediente: 1 kg fructe coapte; sucul de la 1 lămâie; 20 dkg zahăr pudră.
Odată coapte, puteți păstra fructele în congelator. Puteți folosi împreună fructele refrigerate și cele proaspăt culese pentru a face dulceață. Fructele bine spălate nu trebuie să fie decojite. Cu toate acestea, pedunculul trebuie aruncat. Fierbeți fructele și sucul de lămâie, amestecând frecvent, timp de o oră. Apoi se fierb încă trei ore cu zahărul. Continuați restul procesului ca pentru prepararea gemului.
Sursa: kertlap.hu