Măslinul (Olea europaea) este o plantă frumoasă și utilă, care se poate integra perfect într-o grădină sau terasă în stil mediteranean. Dacă doriți să îngrijiți și să cultivați măslini în Ungaria, este important să le acordați atenția și îngrijirea corespunzătoare. Mai jos sunt câteva sfaturi pentru îngrijirea măslinilor.
Plantarea măslinilor și cerințele față de sol
Dacă doriți să plantați un măslin, vă poate ajuta să vă decideți dacă aveți în grădină sau în zonă anumite plante indicatoare de sud, cum ar fi tufele de smochin, deoarece dacă acestea nu au suferit daune de îngheț nici măcar în decenii, există o șansă bună să puteți avea un măslin în grădină. Dacă doriți să plantați măslini în Ungaria, este important să fiți bine informați despre microclimatul și condițiile meteorologice din zona dumneavoastră. În perioadele în care există riscul de îngheț, măslinul trebuie protejat, de exemplu prin acoperire sau încălzire. Ar trebui să consultați o pepinieră locală sau un specialist care vă poate oferi sfaturi cu privire la plantarea măslinilor în zona dumneavoastră.
Dacădoriți să plantați un măslin în grădină și vă temeți că acesta ar putea fi afectat de frigul iernii, ar trebui să îl plantați întotdeauna în ghiveci, deoarece măslinii nu sunt "rezistenți" și pot fi adăpostiți în siguranță într-un loc protejat.
Alegeți un loc însorit, cald și bine ventilat în grădina dumneavoastră. Măslinii preferă un sol bine drenat, iar pH-ul solului trebuie să fie ușor acid sau neutru.Dacăsolul este prea acid, este posibil să doriți să adăugați substanțe nutritive suplimentare, cum ar fi pudra de var.
Măslinul preferă solul nisipos, indiferent dacă îl plantați în grădină sau îl creșteți într-un recipient - este cel mai bine adaptat la mediul său natural. Dimensiunea recipientului este, de asemenea, foarte importantă. Ar trebui să fie cel puțin la fel de mare ca și frunzișul pomului. Doar așa vă puteți asigura că rădăcinile au suficient spațiu pentru a se răspândi.
Cu cât locuiți mai la sud, cu atât mai mari sunt șansele ca măslinul să rodească într-o zi. Majoritatea măslinilor sunt capabili de autopolenizare.
Iernarea măslinilor
Măslinii pot supraviețui iarna afară la o temperatură de aproximativ -3°C, așa că este de preferat să îi aduceți în casă înainte de înghețurile de iarnă și să îi iernăm între 2-10°C până în aprilie.
Udarea măslinului
De asemenea, puteți amplasa pomul la lumina directă a soarelui în timpul verii. Acest copac este un adevărat adorator al soarelui. Măslinul este o plantă cu nevoi moderate de apă. Dacă măslinul începe să-și lase frunzele, este un semn de sete. Acest semn este adesea observat la plantele cu tufișuri. Udați plantele tinere în mod regulat, dar moderat. Cu timpul, pe măsură ce se întărește, va avea nevoie de mai puțină apă.Cu toate acestea, este important să evitați udarea excesivă și apa stagnantă, deoarece aceasta poate duce la putrezirea rădăcinilor.
Tunderea măslinilor
Măslinii ar trebui să fie tăiați la fiecare 1-2 ani pentru a-și menține forma și densitatea. Cel mai bun moment pentru a tăia este din toamnă până în primăvară, când măslinul este în repaus. În timpul tăierii, îndepărtați ramurile moarte sau deteriorate și modelați măslinul după cum doriți.Aveți grijă sănu tăiați prea mulți lăstari verzi, deoarece acest lucru poate afecta producția de ulei, dar numai dacă planta este suficient de mare și puternică pentru a da fructe.
Un măslin poate trăi până la 1000 (!) de ani, iar în primele câteva sute de ani va produce o cantitate considerabilă de măsline. Când începe să îmbătrânească, ramurile se îngroașă și nu mai produce la fel de multe fructe. Acestea iau din ce în ce mai multă energie de la copac, aproape că nu mai au frunze. Atunci trebuie să faci o tăiere de întinerire, care constă de fapt în tăierea ramurilor groase care au îmbătrânit.Deobicei, se face prin tăierea câte o ramură mai groasă pe rând și se așteaptă un an sau doi pentru ca pomul să încolțească din nou în locul ramurii tăiate.
Bolile și dăunătorii măslinului
Din fericire, bolile și dăunătorii sunt rare la măslin. Primăvara, este posibil ca afidele să sugă pe lăstarii tineri și chiar să existe unele pagube provocate de afide. Acești dăunători pot fi controlați fie prin spălarea plantei, fie, în cazuri mai grave, prin pulverizare.